Mahtavan monipuolinen tomaatti

 

Tomaatti (Solanum lycopersicum) kuuluu koisokasvien heimoon, ja on lähtöisin Etelä-Amerikasta Chilestä ja Perusta, joista viimeksi mainitussa käytettiin pienikokoista villitomaattia ravintokasvina jo noin 500 eaa. Espanjaan ja siitä muualle Eurooppaan tomaatti saapui Kolumbuksen toisen löytöretken myötä vuonna 1498, joskin aluksi sitä kasvatettiin kuitenkin lähinnä koristekasvina.

Pikkuhiljaa espanjalaiset – ja heidän jälkijunassaan italialaiset – löysivät tomaatista potentiaalia myös ruokapöytään. Suomeen tomaatti rantautui 1870-luvulla, mutta niitä pidettiin pitkään haitallisina ja vihannes kasvatti suosiota vasta sotien jälkeen.

 

Vastuullisesti kotimaista

Tänä päivänä tilanne on eri – tomaattia tuotetaan Suomessa noin 40 miljoonaa kiloa vuosittain. Pääsatokausi on huhtikuusta lokakuuhun, satohuippujen ajoittuessa kesä-elokuuhun. Tällöin tomaatin kulutus tuplaantuu tai peräti kolminkertaistuu tuontikauteen nähden.

Noin 60 prosenttia Suomessa myytävistä tomaateista on kotimaista, ja siitä noin 70 prosenttia viljellään Pohjanmaalla, Närpiössä. Ulkomaisen tomaatin kausi ajoittuu loka-huhtikuuhun, lähtömaina pääasiassa Espanja, Hollanti sekä Puola.

Ulkomaisiin verrokkeihinsa nähden kotimainen tomaatti on varsin vastuullinen valinta. Jo pelkästään vedenkulutuksessa luvut puhuvat puolestaan: yhden kotimaisen tomaattikilon tuottamiseen tarvitaan 20–35 litraa vettä, kun vastaavasti Espanjassa vesijalanjälki on lähes 3 165 litraa tomaattikiloa kohden. Siis 91-kertainen kotimaiseen tuotantoon verrattuna!

Lisäksi kasvihuonetuotannossa fossiiliset polttoaineet ovat kovalla vauhdilla vaihtuneet uusiutuvaan kotimaiseen puu- ja peltoenergiaan sekä sähköön.

Ei myöskään kannata unohtaa, että suomalaiset kasvihuonevihannekset ovat puhtaita ja turvallisia. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n kokoaman raportin mukaan Suomessa tuotetaan yhtä maailman puhtainta ruokaa.

Tähän on päästy mm. sillä, että suomalaisilla kasvihuoneilla käytetään integroitua kasvinsuojelua, jossa yhdistetään ennaltaehkäisy ja biologiset kasvinsuojelumenetelmät tuholaisten ja tautien torjunnassa.

 

Espanjalaisen tomaatin vesijalanjälki on jopa 91-kertainen kotimaiseen tuotantoon verrattuna!

Runsaasti terveysvaikutuksia

Herkullisuutensa lisäksi tomaatin syönti kannattaa sen monien terveysvaikutuksien takia. Tomaatti saa punaisen värinsä lykopeeni -nimisestä karotenoidista, jonka runsas käyttö voi ehkäistä eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua ja vähentää eturauhas-, rinta-, haima- ja keuhkosyövän riskiä.

Tomaatti ja siitä tehdyt valmisteet on myös yhdistetty pienentyneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Lisäksi lykopeeni auttaa suojautumaan auringon UV-säteilyltä ja hidastaa ihon vanhenemista.

Tomaatti on paras lykopeenin lähde, ja parhaiten se imeytyy kypsennetystä ja hienonnetusta tomaatista. Lykopeeni kestää hyvin kuumennusta, ja on rasvaliukoinen, joten parhaan hyödyn tomaatista saa syömällä sen esimerkiksi oliiviöljyn kera tai pastakastikkeena.

Kaiken tämän lisäksi tomaatissa on A- ja C-vitamiineja sekä folaattia, kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia. Melkoinen terveyspommi!

 

Eri tutkimuksissa tomaattia paljon syövien eteläeurooppalaisten veren lykopeenitasot olivat kolme-neljä kertaa suuremmat kuin suomalaisilla. Itä-Suomen yliopiston veren lykopeenipitoisuuksia seuranneessa tutkimuksessa todettiin, että henkilöillä, joilla pitoisuus oli korkein, oli jopa 45% pienempi riski sairastua syöpään ja 55% pienempi riski aivohalvaukseen.

 

Tomaatit pöydälle!

Tiesitkö, että tomaattia ei kannata säilyttää jääkaapissa? Vaikka tomaatin kypsyminen nopeutuu lämpimässä, on liian lämmin parempi kuin liian kylmä. Ihanteellinen säilytyslämpötila on vähintään +13 astetta, kun taas jääkaapissa tomaatti menettää nopeasti makunsa ja kiinteytensä, sillä kylmässä aromiaineet ja hapot lisääntyvät ja sokereiden määrä vähenee.

Oikeaoppinen paikka tomaateille on siis huoneenlämmössä, mutta pidäthän ne kaukana tomaatin tuottamalle etyleenille herkkien kasvisten kuten kurkun ja yrttien luota. Hyvälaatuinen kotimainen tomaatti säilyy huoneenlämmössä parikin viikkoa.

 

 

Lajikkeita moneen käyttöön

Suomessa tunnetaan hyvin perunoiden eri lajikkeet, niiden ominaisuudet ja käyttötarkoitukset. Monella ei tule mieleen, että tomaattilajikkeitakin on vaikka muille jakaa, ja ne eroavat toisistaan paljonkin.

Suomessa noin 14 prosenttia tuotannosta on erikoistomaatteja, mutta suuremman kysynnän myötä niitäkin tuotetaan yhä enemmän, joten kotimaista valinnanvaraa löytyy.

Ensimmäisiä suomeen rantautuneita erikoistomaatteja olivat kirsikkatomaatit. Nämä halkaisijaltaan noin parisenttiset tomaatit ovat makeampia kuin tavalliset tomaatit ja sopivat hyvin sellaisenaan syötäviksi. Kirsikkatomaattien kanssa yhdessä toimii mm. puna- ja valkosipuli, pinaatti, herneenversot, basilikat, balsamicot ja monet villiyrtit.

Pieni on myös helmitomaatti, jota kasvatetaan Suomessa myös oranssina. Tämä pieni, kaunis ja makea tomaatti sopii erityisen hyvin koristeluun, ja sen maku pääsee parhaiten esiin raakana, puolitettuna. Helmitomaatin makupareja ovat mm. pinaatti, kurkku, sipulit, persiljat ja etikat.

Edellisiä vain hieman kookkaampi luumutomaatti on muodoltaan luumua muistuttava. Punaisen ja keltaisen luumutomaatin lajike flavorino on nimensä mukaisesti maukas ja sopii rakenteensa ja hapokkuutensa ansiosta niin raakana salaatteihin, kuin kypsennettäväksi ruokiin. Makupareina myös lohi, taimen, siika, karitsa ja juustoista parmesan sekä pecorino.

Tavallisen tomaatin kokoiset keltainen ja oranssi tomaatti ovat punaista lajitoveriaan miedompia ja makeampia. Oranssit tomaatit ovat hapokkuutensa vuoksi hyviä hyödynnettäviä monissa hieman maun terävöittämistä kaipaavissa ruokalajeissa.

Pihvitomaatit puolestaan ovat suuria, halkaisijaltaan noin 10 senttimetriä, ja yksi tomaatti painaa n. 230-270 grammaa. Pihvitomaatti on vähäsiemeninen, lihaisa ja sen hedelmälihassa on useita lokeroita. Pihvitomaatit toimivat varsin hyvin vaikkapa täytettyinä tai lisukkeena grillatun lihan tai kalan kanssa.

Karkki- ja napostelutomaatin nimellä myydään eri lajikkeisia pikkutomaatteja, joita kaikkia yhdistää niiden soveltuvuus naposteluun sellaisenaan. Nämä herkut ovat niin maukkaita ja makeita, että ne maistuvat hyvin myös lapsille ja ovatkin kätevä tapa tutustuttaa perheen pienimmät vihannesten pariin.

Muista erikoistomaateista oman mainintansa ansaitsee San Marzano. Tämä monelle italialaisen ruoan ystävälle tuttu luumutomaatti on kotoisin San Marzanon kylästä Napolin läheltä, jossa sitä on vuosisatojen ajan kasvatettu tuliperäisessä maassa Vesuviuksen varjossa. San Marzano on kiinteärakenteinen, aromaattinen ja maukas, ja se on täydellinen valinta varsinkin tomaattikastikkeisiin ja pizzaan.

 

Makupareja, eli toisiaan täydentäviä makuja tomaatilla on lukemattomia. Tomaatti sopii melkein minkä kanssa vain! Erityisen hyvin tomaatin kanssa pariutuvat italialaiset ja välimerelliset maut kuten basilika, oregano, balsamico, oliivit ja oliiviöljy sekä sipulit. Juustoista tomaatin kanssa kannattaa yhdistää esimerkiksi mozzarella, parmesan- ja pecorino- tai fetajuusto.

Myös kotipuutarhurille löytyy valinnanvaraa tomaattilajikkeissa. Eri värien, makujen ja kokojen lisäksi lajikkeita on kasvutapansa mukaan kasvihuoneeseen, avomaalle ja parvekkeelle.

Tutustu Siemen-sarjan lajikkeisiin täällä.

Sperli-sarja sisältää erikoisuuksia ja niin myös tomaattilajikkeissa. Kokeile erikoista Voyage-lajiketta, jonka erikoisenmuotoisista hedelmistä lohkot voi irrottaa toisistaan ilman veistä tai suklaan ruskeita aromikkaita kirsikkatomaatteja!

Tutustu lajikkeisiin tästä linkistä.

Oikeat kasvit naapuriin

Kotipuutarhurilla voi olla tilasta puute, ja siten houkutus istuttaa erilaiset kasvit kasvamaan vierekkäin on suuri. Ihan mitä tahansa ei kuitenkaan kannata tomaatin viereen laittaa. Peruna, kurkku, herne, maissi, punajuuri ja yrteistä tilli ovat huonoja naapureita tomaatille, sillä ne joko kilpailevat samoista ravinteista tai ovat liian läheistä sukua keskenään ja voivat tartuttaa toisiinsa suvulle tyypillisiä kasvitauteja.

Sen sijaan hyviä kumppanikasveja, eli kasveja, jotka auttavat toisiaan esimerkiksi tuottamalla ravinteita, karkottamalla tuhohyönteisiä, houkuttelemalla hyötyhyönteisiä ja ehkäisemällä tauteja, on tomaatilla monia. Näitä ovat mm. pensaspapu, fenkoli, kaalit, salaatti, paprika, purjo, retiisi, retikka, raparperi, selleri, pinaatit, sipuli, porkkana ja parsa. Yrteistä tomaatti pitää basilikasta, mintusta ja persiljasta. Jos istutat tomaattisi viereen mieluummin kukkia, valitse kehäkukka, koristekrassi tai samettikukka. 

Solabiol-sarjan tuotteilla hoidat ja ravitset tomaatintaimia tehokkaasti ja ne myös soveltuvat luonnonmukaiseen viljelyyn.

Tutustu tuotteisiin tästä linkistä.

Katso myös ohjeet tomaatin kasvatukseen.

Tomaatista on moneen ruokaan

Koska tomaatti sopii yhteen niin monen asian kanssa, ovat tomaatin käyttömahdollisuudet vain mielikuvituksesta kiinni.

Pienet tomaattilajikkeet ovat mukavia syödä ihan sellaisenaan. Tuore tomaatti sopii luonnollisesti leivän päälle ja salaatteihin. Laita päälle loraus oliiviöljyä korostamaan makua ja saamaan kaikki terveyshyödyt parhaiten irti.

Oliiviöljystä puheen ollen, helppo ja herkullinen naposteltava on insalata caprese, eli caprilainen salaatti. Leikkaa makeita, hyvin kypsyneitä tomaatteja ja mozzarellaa viipaleiksi lautaselle vuoron perään, laita päälle tuoreita basilikanlehtiä. Mausta lopuksi oliiviöljyllä, pippurilla sekä suolalla ja nauti.

Tortillojen, nachojen ja uuniperunoiden kaveriksi tomaatista valmistuu helposti omatekoinen salsa.

Lämmitettynä tomaatti on parhaimmillaan erilaisissa kastikkeissa, keitoissa sekä padoissa, joihin se antaa mukavaa syvyyttä.

Scheteligin YouTube-kanava