Miten ylläpidät urheilunurmikkoa

 

Kaiken lähtökohtana on tarve. Mihin nurmikkoa käytetään ja kuinka paljon? Resurssit tulee ottaa jo tässä vaiheessa huomioon. Mitä enemmän nurmikkoa käytetään, sitä enemmän sen hoitamiseen on laitettava työtunteja, jotta nurmikko kestää sille aiheutetun rasituksen.

On toki asioita, joihin emme pysty vaikuttamaan, kuten sääolosuhteet. Monesti muuttuvat olosuhteet tuovat urheilunurmikon hoitoon lisähaasteita. Sää voi olla liian kylmä tai kuuma, sataa liikaa tai voi olla liian pitkiä kuivia jaksoja. Jos perusasiat ovat kunnossa, niin silloin lisähaasteista on helpompi selvitä. Nurmikko tarvitsee sopivassa suhteessa valoa, vettä, ilmaa ja ravinteita.

Valon määrään voimme vaikuttaa vain rajallisesti. On olemassa kasvatusvalaisimia, joita voi käyttää apuna, mutta silloin yleensä tulee vastaan resurssit. Se mihin voimme ehkä helpommin vaikuttaa, on urheilunurmikon ympärille kasvanut puusto. Sen poistaminen tai ainakin harventaminen tuo nurmikolle enemmän valoa ja vaikuttaa sen hyvinvointiin. Erityisesti keväällä ja syksyllä matalalla pysyvä aurinko ei anna nurmikolle tarpeeksi valoa ja lämpöä jos puusto varjostaa liikaa.

Vesi

on myös elintärkeä elementti nurmikolle, mutta sitä ei saisi olla kuitenkaan liikaa eikä liian vähän. Kosteuden mittaamiseen kasvualustasta löytyy erilaisia mittareita, esimerkiksi TDR150- ja TDR350–kosteusmittarit tai kasvualustaan asennettavat Soil Scout -anturit, jotka mittaavat maan lämpötilaa, kosteutta ja johtolukua. 

Kastelu

Nurmikon kastelua varten kannattaa harkita nykyaikaista automaattista ja vettä säästävää kastelujärjestelmää, kuten Rain Bird.

Rain Bird on erittäin kustannustehokas ja ympäristöystävällinen tapa hoitaa nurmikon kastelu. Myös erilaisilla kostutusaineilla voidaan saavuttaa kasvualustan haluttu kosteustasapaino. Tähän tarpeeseen toimii erinomaisesti esimerkiksi ICL:n H2Pro kostutusainesarja.

Ilmastaminen

Varmasti yksi tärkeimmistä tehtävistä urheilunurmikoilla on ilmastaminen. Sen merkitystä nurmikon hyvinvointiin ei voi koskaan liikaa korostaa. Ilmastuksella voidaan löyhentää tiivistynyttä kasvualustaa samalla vapauttaen kasville haitallisia kaasuja pois kasvualustasta, sekä antaa juuristolle happea. Lisäksi ilmastus parantaa kasvualustan vedenläpäisykykyä, jolloin liiallinen vesi pääsee läpi.

Nurmikkoa voi ja pitää ilmastaa useita kertoja kaudessa eri syvyyksiin. Viiltoilmastusta voi tehdä viikoittain ja piikki-ilmastusta kuukausittain. Tarvittaessa voidaan tehdä myös holkki-ilmastusta, jos kasvualustan pintaan on muodostunut runsaasti kuitua. Juuristolle ja mikrobeille voidaan lisätä happea myös ruiskuttamalla, esim. Symbion Liquid Aeration -tuotteella.

Ravinteet

Kasvaakseen nurmikko tarvitsee ruokaa eli ravinteita. Jotta nurmikko kestäisi alati vaihtuvat sääolosuhteet ja kovan kulutuksen, se tarvitsee niitä riittävän määrän. Tämä tarve voidaan määrittää ottamalla kasvualustasta maanäytteet ja siitä tehdyn analyysin perusteella nurmikolle voidaan tehdä lannoiteohjelma.

Yleisin tapa on lisätä nurmikolle rakeisia lannoitteita, mutta myös nestemäiset, ruiskutettavat lannoitteet ovat yleistyneet huomattavasti. Nestemäisten lannoitteiden etuna on nopeampi vasteaika, joka on yleensä heti tai viimeistään vuorokauden kuluessa. Rakeisilla lannoitteilla vasteaika on yleensä useita päiviä. Nestemäisten lannoitteiden vaikutusaika on yleensä suhteellisen lyhyt 1-4 viikkoa, kun taas rakeisilla lannoitteilla se on 3-20 viikkoa.
 

Kaikki alkaa siemenestä

Hyvä nurmikko kasvaa oikein valituista siemenistä. Eri siemenlajeilla on erilaisia ominaisuuksia.

Yleisesti ajatellaan, että sopivia lajeja urheilunurmikoille ovat niittynurmikka, puisto-, puna- ja etelännadat, sekä englanninraiheinä.

Niittynurmikan ominaisuudet - erinomainen kulutuksen ja talven kestävyys - sopivat täydellisesti urheilunurmikoille, mutta sen ongelmana on hidas itävyys.

Englanninraiheinällä on myös erittäin hyviä ominaisuuksia; nopea itäminen ja erinomainen kulutuksen kesto, mutta talvenkestävyys on heikko. Nadat taas kestävät hyvin kuivuutta ja niillä on pieni ravinnetarve, mutta kulutuksen kesto on melko huono.

Nurmikkoseokset

Näistä syistä urheilunurmikoille kannattaa siis valita seos, jossa on ainakin kahta näistä lajeista, esim. Barenbrugin Resilient Blue Sport, joka sisältää niittynurmikkaa ja englanninraiheinää. Täydennys- tai paikkuukylvöä on hyvä tehdä vähintään kerran kaudessa, mutta mieluiten kaksi tai kolme kertaa kaudessa. Tällä tavoin nurmikolle on jatkuvasti tulossa uutta kasvustoa, eivätkä rikkaruohot pääse niin helposti valtaamaan alaa. Näin nurmikko pysyy kulutuksenkestävänä ja vahvana.

 

Erilaiset hoitotoimenpiteet

Urheilunurmikoille voi lisäksi tehdä muita mekaanisia hoitotoimenpiteitä tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan. Keväällä harjaus tai pystyleikkuu, riippuen kuolleen nurmikon määrästä talven jäljiltä. Jos kuollutta nurmikkoa lumien sulamisen jälkeen on vain vähän, niin yleensä harjaus riittää, mutta jos tuhoja on paljon, niin pystyleikkuu saattaa tulla kyseeseen.

Kuollut materiaali on syytä poistaa, jotta uudet versot pääsevät vapaasti kasvamaan ja vahvistamaan nurmikkoa mahdollisimman nopeasti. Pystyleikkuuta voi käyttää myös liian paksun kuitukerroksen hajottamiseen. Harjauksen tai pystyleikkuun myötä nurmikon kasvusto on harvempi, joten täydennys- tai paikkuukylvö on silloin paikallaan.

Kylvön päälle kannattaa myös tehdä pieni hiekkaus (dressaus), joka suojaa taimettuvaa nurmikkoa tuulikuivumiselta sekä pitää kosteuden paremmin maassa. Tärkeää on myös huomioida leikkuukalusto, leikkasit nurmikkoa sitten vaakataso- tai kelaleikkurilla, niin terät on syytä pitää aina mahdollisimman terävinä. Tällöin leikkuujälki on siisti, eivätkä terät revi lehden kärkiä poikki. Revityt lehden kärjet ovat alttiina erilaisille taudeille ja kuivumiselle.

Kelaleikkurilla saat aina paremman ja siistimmän lopputuloksen, verrattuna vaakatasoleikkuriin. Toki olettaen, että terät ovat oikein säädetyt ja terävät.

 

Laadukkaan ja kulutuksen kestävän urheilunurmikon ylläpito vaatii oikeanlaisia toimenpiteitä oikeaan aikaan sekä laadukkaiden tuotteiden ja koneiden käyttöä. Testaa eri tapoja ja pidä niistä kirjaa, niin löydät nurmikollesi sopivimmat toimenpiteet eri vuodenaikoina.

 

 

 

 

Ota yhteyttä!

Golfkentät, urheilukentät ja muut viheralueet:

Sami Kajeniemi
p. 0400 350 138
sami.kajeniemi@schetelig.com

Kristoffer Holmström
p. 040 6645 131
kristoffer.holmstrom@schetelig.com

Aira Savolainen
p. 050 061 3228
aira.savolainen@schetelig.com

Scheteligin YouTube-kanava