Scheteligin tarina

Oscar Schetelig syntyi Lyypekissä Saksassa Heinrich ja Auguste (os. Paulig) Scheteligin kuusilapsisen perheen toiseksi nuorimpana vuonna 1880. Oscar Schetelig oli vasta 19-vuotias kun hänet lähetettiin Suomeen auttamaan enoaan Gustav Pauligia vuonna 1899.


Oscar Schetelig 1880-1949

Hän työskenteli Pauligin siirtomaatavaraliikkeessä Karl Mitterhusenin alaisena. Karl Mitterhuseinilla oli tytär, Elisabeth (Elli), josta tuli 1907 Oscarin vaimo.


Oscar ja Elli Scheteligin kihlajaiskuva v. 1907.

Kuvassa Elli Schetelig kukitettuna ylioppilasjuhlassaan 1906. Ja kuten kuvasta näkyy, osattiin kukkia todella käyttää tuohon aikaan.

Perheen perustaminen, ensimmäinen maailmansota

Oscar ja Elli Scheteligin perheeseen syntyi tyttölapsi, Helga, vuonna 1908.


Kuvassa Helga parivuotiaana sisarensa Gurlin kanssa.


Helgan lisäksi perheeseen syntyi kaksi tytärtä lisää, Ilse, Gurli ja hieman myöhemmin vielä Berith.

Sodan jälkeen perhe muutti takaisin Suomeen, mutta kaikesta oli pulaa, myös ruoasta. Tyttäret opiskelivat Helsingissä ja valmistuivat ylioppilaiksi. Pian tämän
jälkeen maailmaan iski suuri talouslama v. 1929 kun Wall Streetin pörssi romahti. Myös Oscar menetti pääosan omaisuudestaan tuolloin.


Kuvassa koko perhe koolla isovanhempia myöten.

TOINEN MAAILMANSOTA - OSCARIN SAIRASTUU JA MENEHTYY, HELGA ASTUU JOHTOON

Toisen maailmansodan päätyttyä Oscar Scheteligin agentuurista ei ollut juuri mitään jäljellä, se hädin tuskin elätti hänen perheensä. Sodanjälkeinen pula-aika ei ollut otollista aikaa kukille ja kun vielä valuutasta oli pulaa ja taimimateriaalia oli tuontikiintiöiden vuoksi vaikea saada, ei liiketoiminta menestynyt kovin hyvin.

Oscar sairastui ja kuoli vuonna 1949, vain kaksi kuukautta sen jälkeen kun agentuuri oli muutettu osakeyhtiöksi Oy Schetelig Ab. Hänen työtään ryhtyi jatkamaan heidän vanhin tyttärensä Helga, vaikka hänellä ei ollut puutarha-alan koulutusta tai kokemusta. Eikä siihen aikaan ollut tavallista että nainen on yrityksen johdossa.


Kuva Helgan lakkiaisista 1927.

Sisukkaasti Helga kuitenkin opiskeli alaa ja matkusteli asiakkaiden luona junalla, bussilla, polkupyörällä ja jalan. Yhtiö alkoi menestyä ja Helga matkusti yhä useammin toimittajien luona Keski- ja Itä-euroopassa.


Helga Kauste (os. Schetelig) konttorissaan Helsingin Fredrikinkatu 68:ssa 60-luvulla.

Tarina jatkuu.....

Scheteligin YouTube-kanava