Ota yhteyttä!

Soita Schetelig-myyjälle tai lähetä viesti asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@schetelig.com ja me otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian! Voit myös soittaa asiakaspalveluumme p. 09 8520 6222.

Havuistutusten huolellinen hoito

Ongelmia havujen hoidossa?

Havut, erityisesti tuijat, koristavat nykyään monien suomalaisten pihoja. Havut sopivat aidaksi, sisäänkäynteihin, istutuksiin, ja niiden paras puoli on että ne ovat vihreitä talvellakin. Havut kuitenkin vaativat hoitoa erityisesti ensimmäisinä vuosina, ja äkillinen ruskettuminen saattaa tulla monelle yllätyksenä. Hoito lähtee käyntiin siitä hetkestä kun havut istutetaan. Monesti havut tulee istutettua turhan lähekkäin, koska taimet ovat alussa niin pieniä. Havu vaatii kuitenkin ympärilleen kasvutilaa ja valoa, joten suositeltuja istutusetäisyyksiä kannattaa noudattaa. Aitaa tehdessä linjalangan käyttäminen on välttämätöntä, että aidasta tulee suora. Linjalankaan voi merkitä taimien paikat esim. 50 cm välein pyykkipojilla. Vinoa aitaa tai epätasaisia taimivälejä on hankalaa korjata jälkeenpäin.

Kevätlannoitus

Havuja kannattaa aina lannoittaa erityisesti havuille suunnitellulla lannoitteella. Solabiol Rodolannoite on 100 % orgaanisista raaka-aineista valmistettu lannoite happamasta maasta pitäville kasveille kuten rodoille ja havuille. Lannoitus kannattaa tehdä aina keväisin. Lannoitetta levitetään 1 kg / 10 m2. Älä koskaan lannoita istutuksen yhteydessä vaan aikaisintaan 2-3 viikon kuluttua.

Istutus ja kastelu

Anna koko astiataimen tai verkkopaakkutaimen liota vesiämpärissä noin 5-10 minuuttia. Poista ruukku tai verkko varovasti. Laske kasvi istutuskuoppaan siten, että 3–5 cm taimipaakun yläosasta jää maanpinnan alapuolelle. Täytä kuoppa puolilleen mullalla ja kastele reilusti. Täytä kuoppa mullalla kokonaan, tiivistä maa painelemalla ja kastele uudelleen. Savimaalla kasvit istutetaan kumpareisiin.

Aluksi taimen juuret ovat kaikki juuripaakussa ja vie oman aikansa, kunnes ne kasvavat riittävästi kasvualustaan saadakseen sieltä vettä. Kastelussa on tärkeää, että multa kastuu syvältä. Syksyllä kerran viikossa kastelu saattaa riittää, mutta kesällä huolellista kastelua voidaan tarvita joka toinen päivä. Kastelun helpottamiseksi kasvin tyvelle voi jättää kastelusyvennyksen, mutta syksyllä kuoppa on ehdottomasti täytettävä jopa kumpareeksi. Mikään kasvi ei nimittäin kestä tyvelleen jäätyvää vettä.

Ja tässä ne kastelun kompastuskohdat! Kuivana syksynä kastelu on välttämätöntä, ja keväällä kastelu haalealla vedellä auttaa sulattamaan roudan juuristosta. Jos havut, erityisesti tuijat, kuolevat, tavallisin syy on kuivuus eli kastelun puute aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä.

Varjostus on välttämätöntä

Tiedätkö miksi havujen päälle pitää keväisin laittaa varjostusverkko tai juuttikangas? Havuja uhkaa kevättalvella kuivuminen auringon alkaessa paistaa, koska juuristo ei kykene ottamaan vettä jäätyneestä maasta, mutta neulaset pyrkivät haihduttamaan vettä. Kevätahavalle alttiit kasvit, kuten havut, onkin syytä suojata useiden vuosien ajan, kunnes niiden juuristo on kasvanut syvälle maahan. Varjostusverkko tai juuttikangas asetetaan kasvien ylle viimeistään helmi-maaliskuussa ja poistetaan vasta, kun maa ei ole enää jäässä. Tukikeppien tarkoitus on estää lumen painoa katkomasta oksia. Tuijilla, katajilla ja marjakuusilla tukikepit asetellaan kotamaisesti.

 

Lisätietoja www.puutarhasielamaan.fi

Scheteligin YouTube-kanava