Schetelig-konsernin historia

1899 – Oscar Schetelig saapuu Suomeen

Itämeri yhdistää kaksi perinteistä puutarhasukua.

Vuonna 1899 Oscar Schetelig saapui Suomeen ja aloitti prokuristina enonsa Gustav Pauligin alaisena – haaveenaan työskennellä jonain päivänä puutarha-alalla.

Oscar Schetelig syntyi Lyypekissä Saksassa Heinrich ja Auguste (os. Paulig) Scheteligin kuusilapsisen perheen toiseksi nuorimpana vuonna 1880. Oscar oli vasta 19-vuotias kun hänet lähetettiin Suomeen auttamaan enoaan.

1929 – Pe­rus­tet­tiin Firma Oscar Schetelig

Oscar perusti oman agentuuriyrityksen Firma Oscar Scheteligin 1929 ja päätuotteina olivat silloin jääkielot ja pöytäsyreenit.

1930–luvun puolivälissä toiminta oli jo laajentunut palvelemaan suomalaisia kauppapuutarhoja tarjoamalla heille eurooppalaisia tuotteita, tekniikkaa ja viljelyneuvontaa.

Yritys syntyi kuitenkin vaikeaan aikaan – maailmantalous sukelsi Wall Streetin pörssiromahduksen myötä, ja sodan sekä terveytensä takia Oscar ei voinut jatkaa yritystoimintaansa.

Oscar Scheteligin perhekuva

1949 – Oy Schetelig Ab

Toisen maailmansodan päätyttyä Oscar Scheteligin agentuurista ei ollut juuri mitään jäljellä, se hädin tuskin elätti hänen perheensä. Sodanjälkeinen pula-aika ei ollut otollista aikaa kukille, ja kun vielä valuutasta oli pulaa ja taimimateriaalia oli tuontikiintiöiden vuoksi vaikea saada, ei liiketoiminta menestynyt kovin hyvin.

Agentuuriliike Oscar Schetelig muutettiin Oy Schetelig Ab:ksi. Yhtiön avulla liiketoiminta säilyi perheen yhteisomistuksessa.

Oscar Schetelig ehti olla uuden yhtiön toimitusjohtajana vajaan kuukauden. Hän menehtyi 6. syyskuuta 1949. Oscarin rohkeat tyttäret Helga ja Berith lupasivat isälleen ottaa haasteen vastaan ja saada firman jaloilleen.

Helga Kauste astuu johtoon

Oscarin työtä ryhtyi jatkamaan heidän vanhin tyttärensä Helga, vaikka hänellä ei ollut puutarha-alan koulutusta tai kokemusta. Tuona aikana ei myöskään ollut tavallista, että nainen on yrityksen johdossa.

Sisukkaasti Helga kuitenkin opiskeli alaa ja matkusteli asiakkaiden luona junalla, bussilla, polkupyörällä ja jalan. Helga matkusti yhä useammin myös toimittajien luona Keski- ja Itä-Euroopassa.

Vähitellen yrityksen liikevaihto alkoi Helgan määrätietoisen myyntityön ja tarkan talouden hoidon ansiosta kasvaa merkittävästi. Helga myös näki, että kasvu oli vasta alussa.

Helga Kausten ylioppilaskuva
Risto Kauste lentokoneessa

1960-luvulla kolmas sukupolvi mukaan yrityksen toimintaan

Liike kasvaa ja tulee tunnetuksi. Helgan vanhin poika Risto Kauste tuli äitinsä avuksi yhtiön johtoon.

1960- ja 1970-lukujen aikana puutarhureilla oli vielä varsin vähän suoria yhteyksiä ulkomaille. Oy Schetelig AB hankki tietoja nopeasti kehittyvästä alasta ja auttoi asiakasta eteenpäin. Tämä toiminta saattoi tuoda alalle niin sanotun konsultoivan myynnin. Schetelig menestyi hyvin kilpailussa.

1969 – Oy Ansari-Yhtymä perustetaan

Scheteligin tytäryhtiö Oy Ansari-Yhtymä perustettiin 1969.

Ansari on ollut merkittävä osa Schetelig-konsernin toimintaa.

Jatkuvan kehitystyön ansiosta Ansari on hyvin nykyaikainen kasvihuonetuotantolaitos. Energiatehokkuuteen, nykyaikaiseen tekniikkaan ja robotteihin – jotka avustavat hyvin käsityövaltaista työtä – on investoitu lähes vuosittain.

Oy Ansari-Yhtymä 1969
Scheteligin uusi toimitalo Vantaan varistossa 1978

1978 omaan toimitaloon Vantaan Varistoon

1970-luvun taitteessa voimakkaan kasvun ja toiminnan laajenemisen mahdollisti uusi, oma toimitalo ja kunnon varasto.

Oma kiinteistö muutti toimintaa vahvasti aikaisempaa pääomavaltaisemmaksi. Toimitalo nosti yrityksen tuottavuutta ja myynnin kapasiteettia suuresti.

Kun oma tuotanto samanaikaisesti kasvoi Oy Ansari-Yhtymän tiloissa Luumäellä, konsernista tuli erittäin kilpailukykyinen yritys puutarha-alan kansallisilla markkinoilla.

1979 Oy Schetelig Ab 50 vuotta!

1980-luvulla lisää toi­mi­pis­tei­tä

Närpiöön perustetaan toimipiste 1983 ja Turkuun 1989.

Närpiön vanha toimitalo 1984
Anne, Juhani ja Paul Kauste

1990-luvulla neljäs sukupolvi siirtyy johtoon

Iso muutos koettiin 1990-luvulla, kun neljäs sukupolvi osti yrityksen osakkeet ja siirtyi johtoon.

Sisarukset Anne ja Paul Kauste sekä Annen aviomies Juhani Kauste (vas.) toteuttivat sukupolvenvaihdoksen vuoden 1990 aikana.

Tällöin perustettiin lisää uusia yrityksiä, myös ulkomaille.

1991 tytäryhtiö A/S Eesti Schetelig EV (Viro)

1992 tytäryhtiö Habitec Oy Finland.

1994 tytäryhtiö S.I.A. Schetelig LV (Latvia)

1995 tytäryhtiö UAB Schetelig LIT (Liettua)

1995 tytäryhtiö ZAO Schetelig RUS (Venäjä)

Habitec Oy laajensi Oy Schetelig Ab:n tarjoamia palveluja

Habitec Oy on ollut selkeä perusta nykyiselle Koti&Puutarha-liiketoiminta-alueelle. Yrityksen kohderyhmänä oli alusta asti puutarhan harrastustuotteiden jälleenmyyjät ja viheralueen ammattilaiset, kuten golf- ja urheilukentät, kaupungit ja kunnat.

Päätuotteina oli Gardena-puutarhatyövälinesarja, Weberin grillit sekä Igloo-kylmälaukut. Etenkin Gardena-sarja kasvoi nopeasti ja saavutti merkittävän markkina-aseman Suomessa.

Tahtotila oli tarjota laajempaa ja asiakkaita tehokkaasti palvelevaa suurempaa valikoimaa ja siksi vuonna 1999 Siemen Oy:n liiketoiminta tuli osaksi Habitecin liiketoimintaa. Samalla myös muiden puutarhatuotteiden valikoima kasvoi runsaasti.

Habitec Oy

2004 Oy Schetelig Ab täyttää 75 vuotta.
Konserni työllisti 250 ihmistä viidessä maassa.

Schetelig Oy logo

2010-luvulla muutoksia konsernissa

2011 Oy Schetelig Ab ja Habitec Oy yhdistyvät ja syntyy Schetelig Oy. Liiketoimintojen yhdistäminen selkeytti toimintoja ja tällä toimella helpotettiin yhteisten asiakkaiden asioimista konsernissa.

Samana vuonna Tarha-Tuote Oy tuli osaksi konsernia. Koti&Puutarha-liiketoiminta kasvoi merkittävästi, kun Tarha-Tuote Oy:stä tuli Scheteligin tytäryhtiö. Tarha-Tuote Oy:n valikoima täydensi loistavasti K&P:n silloista
valikoimaa. Vuonna 2016 Tarha-Tuote Oy fuusioitiin Schetelig Oy:hyn.

2015 Baltian liiketoiminnat myytiin.

Vetovastuu vaihtuu

Vuonna 2017 Johan Höysti nimitettiin Schetelig Oy:n toimitusjohtajaksi.

SCH-Yhtiö Oy:n pitkäaikaisen hallituksen puheenjohtajan Juhani Kausten sairastuttua vakavasti 2022 (†19.4.2023) valittiin konsernin uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi Reijo Haka. Hallituksen jäseninä Anne Kauste, Paul Kauste,
Krista Kauste ja Nora Kauste.

Schetelig RUS lopetettiin vuonna 2022 Venäjän hyökkäyssodan alkaessa. Samana vuonna perustettiin Schetelig SWE Ruotsiin.

Toimitusjohtaja Johan Höysti pitämässä puhetta
Schetelig 95 juhlavuosilogo

Schetelig-konserni tänään

Perheyhtiö, joka on palvellut puutarha-alaa jo 95 vuotta.

Schetelig-konsernista on vuosikymmenien saatossa kehittynyt puutarha-alan monitoimiyhtiö, joka palvelee edelleen yhtä aitona kumppanina puutarha-alan ammattilaisia kuin historiansa alussa, ja nyt jo perheen viidennessä polvessa.

Konserniin kuuluu emoyhtiö SCH-yhtiöt, Schetelig Oy, tytäryhtiö Slovakiassa sekä Oy Ansari-Yhtymä.

Anne ja Juhani Kauste perheineen

Kuvassa: Krista Kauste (Oy Ansari-Yhtymän hallituksen pj.), Nora Kauste (Schetelig Oy:n markkinointipäällikkö), Juhani Kauste (edesmennyt konsernin pj.) Anne Kauste (Schetelig Oy:n kehitysjohtaja).