Kaikki alkaa siemenestä

26.4.2024

Osa lajeista tarvitsee esikasvatuksen Suomen lyhyen kasvukauden takia. Esikasvattaminen nopeuttaa kasvuun lähtöä ja näin ollen mahdollistaa aikaisemman kukinnan tai sadon. Esikasvattamisella tarkoitetaan kylvöjen aloitusta sisätiloissa ja taimettamista ennen kuin kasvit voidaan siirtää ulos. Näin kasvit ovat päässeet ajoissa kasvuun, kun ulkona niille on vielä liian kylmää. Esikasvatetut taimet siirretään ulos tai kasvihuoneeseen, kun ulkona lämpötila pysyy yli + 15 asteen.

Esikasvatusta vaativia lajeja ovat mm. kasvihuonekurkut, tomaatit, paprikat, chilit, kelloköynnökset, köynnöskrassit, samettikukat jne. Kaikille lajeille esikasvattamisesta on hyötyä, mutta osa vaan tarvitsee pidemmän ajan esikasvatukseen ehtiäkseen vahvaksi taimeksi ennen ulos siirtoa. Siemenpusseista löydät lajikekohtaisesti kylvöohjeet.

Esikasvattamista varten ei paljoa tarvita ja se on mukavaa puuhaa, kun kädet jo syyhyää pihahommiin. Käytä mietoa ja ilmavaa kasvualustaa. Kylvövaiheessa ei vielä tarvita ravinteita, joten hyvä ja siisti vaihtoehto on myös turveseospelletit.

luomusiemenet

Itämisvaiheessa on hyvä pitää kylvökset lämpimässä (+ 20 C°) ja huolehtia kosteudesta. Kun siemenet ovat itäneet olisi ne hyvä siirtää vähän viileämpään (+15-18 C°), jotta taimet eivät kovasti veny. Kovin nopeasti kasvavat taimen alut voivat jäädä vähän hentoisiksi ja sitten niiden kouliminen eli taimien siirto isompiin ruukkuihin voi olla vähän haasteellisempaa. Viileässä taimi kasvaa pituutta hillitymmin. Taimet myös kaipaavat valoa, joten pidä niitä ikkunalaudalla. Kasvivalot ovat myös hyvä apu esikasvattamiseen.

Kouliminen tehdään, kun pikkutaimet ovat kunnolla taimettuneet. Tähän melko hyvä nyrkkisääntö on, että sitten kun sirkkalehtien välistä alkaa pilkottamaan ensimmäiset kasvulehdet. Kastele kylvökset hyvin edellisenä päivänä. Kosteasta kasvualustasta pikkutaimet ovat helpompi irrotella, niin että juuret eivät vahingoitu. Tässä kohtaa on myös hyvä lisätä hiukan ravinteita taimille. Kouliminen tehdään, jotta taimet saavat enemmän kasvutilaa.

Taimikasvatus vaiheessa huolehdi tasaisesta kosteudesta ja ravinteista. Kasvava taimi tarvitsee ravintoa kasvaakseen vankaksi.

Taimet voidaan siirtää ulos tai kasvihuoneeseen, kun lämpötila on +15 C°. Tätä ennen on hyvä ”karaista” taimia ulkoiluttamalla niitä pieniä aikoja ulkoilmassa. Näin taimet tottuvat viileämpään ilmaan ja voimakkaaseen auringonvaloon eikä kasvu pysähdy ulos istutuksen jälkeen.

On myös paljon lajeja, jotka voidaan kylvää suoraan ulos perennapenkkiin tai kasvimaalle, kuten salaatit, porkkanat, punajuuret, unikot, tuoksuherneet, auringonkukat jne. Monivuotiset kasvit voidaan oikeastaan kaikki suorakylvää ulos, mutta lajista riippuen, esikasvattaminen vaikuttaa ensimmäisen vuoden kukintaan. Suoraa kylvetyt eivät välttämättä kerkeä vielä ensimmäisenä vuotena kukkia.

peiteharso

Kylvötyöt voidaan aloittaa, kun maa on lämmennyt. Nopeuttaakseen kylvöille pääsyä voi suojata kasvupaikan harsolla. Harso lämmittää ja suojaa polttavalta kevätauringolta. Muista huolehtia kosteudesta! Siemeniä ei kylvetä kovinkaan syvälle ja pinta maa voi kuivahtaa helposti kevätauringon paahteesta.