Kylänurmikka on jokaisen kenttämestarin painajainen

Kylänurmikka (Poa annua) on yksi yleisimmistä heinälajeista. Kylänurmikka kukkii nopeasti, ja sen korkeus ei ylitä 25-30 cm. Yleensä tämä laji kuitenkin pysyy paljon lyhyempänä.

Kuinka tunnistaa kylänurmikka

Kylänurmikka on helppo tunnistaa. Sirkkalehti ilmestyy taitetun muotoisena. Lehdessä ei ole korvakkeita, ja lehden alapuoli on mattapintainen ja yleensä vaaleanvihreä. Tämä väriero on usein selvästi nähtävissä kentällä.

Lisäksi Poa annuan lehdessä on pitkä ja maidonvalkoinen kieleke. Golfkentällä kylänurmikka voidaan helposti tunnistaa sen runsaasta siementuotannosta. Sehän kukkii koko kasvukauden. Lehden reunat eivät ole kohojuovaiset, mikä tekee kasvustosta pehmeää ja aaltoilevaa.
 

Huono kulutuksenkesto

Kylänurmikan kulutuksenkesto on kohtalainen tai huono osittain siksi, että sen juuret ovat lyhyet ja näin ollen kasvualustan pinnassa. Tämä tarkoittaa sitä, että ruohomättään voi helposti potkia tai lyödä pois, mikä saattaa aiheuttaa paljaita kohtia, jotka laskevat merkittävästi pelaamisen laatua golfkentällä.
 

Kylänurmikan ulkonäkö

Kylänurmikan ulkonäkö ei ole edustava. Ravinteiden puute muuttaa sen keskivihreän värin vaaleanvihreäksi. Kuivissa olosuhteissa kylänurmikan väri muuttuu välittömästi vaaleanvihreäksi, ja se alkaa kukkia runsaasti.
 

Varhainen itävyys

Kylänurmikka itää vaikka kasvualustan lämpötila on niinkin alhainen kuin 7-8 °C. Kun golfkenttä on pelattu paljaaksi, kylänurmikka on usein ensimmäinen joka itää, koska nurmikkosiemenseosten muut lajikkeet itävät korkeammissa lämpötiloissa. Tämä tarkoittaa sitä, että paljaat kohdat korjaantuvat nopeasti, ja vihreä peite on ehkä parempi kuin ei mitään. Haitat ovat kuitenkin hyötyjä suuremmat.

Nopeat syövät hitaat eli ratkaisu

Kylänurmikkaongelma voidaan ratkaista golfkentillä esimerkiksi Barenbrugin SOS Ultrafine tai Resilient Blue Golf -nurmikkosiemenseoksilla. Urheilukentillä taas ongelma voidaan ratkaista esimerkiksi Barenbrugin SOS tai Resilient Blue Sport -nurmikkosiemenseoksilla. Raiheinä itää nopeasti jopa matalissa lämpötiloissa, mikä tarkoittaa, että kylänurmikan on lähes mahdotonta saada jalansijaa.
 

Liian paljon vaativa kylänurmikka

Viime vuosina ympäristöä säästävän nurmikonhoidon merkitys on kasvanut selvästi. Kylänurmikka tarvitsee suuria määriä vettä ja lannoitetta. Ympäristöä säästävä nurmikonhoito ei ole mahdollista kylänurmikkakentällä. Kylänurmikkakentän hoito voi aiheuttaa ympäristövahinkoja.

Kylänurmikan merkittävä stressitekijä on kuivuus. Se reagoi kuivuuteen kukkimalla ylenpalttisesti, ja runsas kukintojen määrä ei tee hyvää kentän ulkonäölle. Kylänurmikka on myös erittäin tautialtis. Fusarium on tavallisimmin esiintyvä kasvitauti kylänurmikkakentillä. Tämä kasvitauti voi vahingoittaa golfkenttää vakavasti.
 

Kestää matalaksi leikkuuta, mutta myös kukkii ja siementää!

Kylänurmikka kestää leikkuuta 0,5 cm korkeuteen tai jopa matalammalle ja silti se ehtii kukkia ja siementää useita kertoja vuodessa! Monet nurmikkolajikkeet eivät selviä matalaksi leikkuusta, mutta kylänurmikkaa se ei haittaa.
 

Lisää ongelmia - kuitukerroksen kertyminen

Runsas sademäärä johtaa tietysti märän pintakerroksen muodostumiseen. Märkä pintakerros on herkempi tiivistymään kuin kuiva. Märät olosuhteet estävät kuolleita varsia ja juuria hajoamasta ja johtaa paksun kuitukerroksen muodostumiseen. Näin muodostuu olosuhteet, joissa kylänurmikka pystyy kasvamaan helposti, koska sen juuret ovat lyhyet. Kuitukerros estää veden pääsyn syvemmälle kasvualustaan, mikä puolestaan johtaa kasteluongelmiin.
 

Kylänurmikan valvonta ja vastaisku

Useimmat nurmikkosiemenseokset häviävät taistelun kylänurmikalle. Tämä johtuu siitä, että kylänurmikka itää niin nopeasti. Se itää ja vakiintuu nopeammin kuin useimmat nurmikkosiemenseokset. Kuitenkin Barenbrugilla on seoksia, jotka ovat vielä nopeampia. Esimerkiksi raudanluja ja vahva RPR, jolle on ominaista erittäin nopea itävyys ja kyky luoda erittäin vahva nurmikon pinta, joka tekee kylänurmikan kasvun käytännössä mahdottomaksi.

Toinen ratkaisu on, jo edelläkin mainittu SOS. Tämä on erinomainen tuote varsinkin alkukeväästä, koska se itää niinkin alhaisessa lämpötilassa kuin 6 °C. SOS on nopeampi kuin kylänurmikka, joka itää noin 8 °C:ssa. SOS on siis toinen vahva haastaja kylänurmikalle.
 

Kylänurmikka on todellinen riesa golfkentillä

Illuusio siitä, että golfkentän voisi pitää vapaana kylänurmikasta on lähes mahdotonta, mutta silti sen määrää kannattaa vähentää kaikin käytettävin keinoin. Kylänurmikalla voi olla negatiivisia vaikutuksia golfkentälle, kuten paljaat kohdat ja kasvitaudit. Siksi erinomaiseksi motoksi sopii seuraava: ennaltaehkäisy on parempi kuin jälkihoito.
 

Pelaamisen aiheuttamien vaurioiden vähentäminen

Oli sitten kyseessä väylä tai lyöntipaikka, pelaamisen aiheuttamaa vahinkoa golfkentälle ei voida välttää. Kun kylänurmikka kasvaa näillä alueilla, kasvualustasta irtoaa palasia helposti, koska kylänurmikan juuret ovat heikot ja kasvualustan pinnassa. Pelaamisesta aiheutuvia paljaita alueita kenttämestari ei todellakaan halua kentälleen. Jälleen kerran tarvitaan nurmikkosiemenseos, joka takaa nopean itämisen, jolla on kyky toipua nopeasti vaurioista ja joka ei vaadi paljon ylimääräisiä hoitotoimenpiteitä. RPR (monivuotinen rönsyävä englanninraiheinä) on tehokas tuote, jolla on kyky kilpailla kylänurmikan kanssa.
 

Lannoitus

Kylänurmikan optimaalinen pH-arvo on 5,5-7,0. Se on hieman korkeampi kuin rölleillä. Vuosittainen typen tarve on 23-30 g/m². Kylänurmikka ilmaantuu kentälle jo alkukeväällä lumien sulettua. Ensimmäisen lannoituksen tulisi tapahtua heti kun maan lämpötila on yli 10 astetta. Keväällä ja syksyllä kylänurmikka tarvitsee enemmän fosforia kuin esimerkiksi rölli. Kylänurmikan kasvua voidaan rajoittaa käyttämällä fosforittomia lannoitteita.
 

Kasvitaudit

Golfkenttien kylänurmikalla esiintyviä kasvitauteja ovat antraknoosia, fusarium, lumihome, pahkulasieni ja mustaläikkä. Kasvitautien torjuntaan on olemassa monia tuotteita. Kestävä kehitys on yhä tärkeämpää nyky-yhteiskunnassamme, ja torjunta-aineiden käyttö sotii tätä ajatusmaailmaa vastaan. "Ehkäise etukäteen mieluummin kuin hoida jälkikäteen" pätee tässäkin. Rajoita kylänurmikan kasvua laadukkaalla nurmikkosiemenseoksella, ja kasvitaudit vähenevät huomattavasti.
 

Ennaltaehkäisy on parempi kuin jälkihoito.

Nopea perustaminen

Kylänurmikka tunnetaan siitä, että se valtaa aggressiivisesti alueita kaikkialla. Paljaat kohdat ovat tämän ruohon ensisijainen kohde. Kaunis lyöntipaikka tai väylä, joka on lähes mahdoton tuhota, voidaan tehdä käyttämällä Bar Intensive RPR tai Bar Extreme RPR. Kylänurmikka on erittäin altis taudeille, Bar Intensive RPR ei ole. Yksi sen ominaisuuksista on, että se muodostaa hyvin tiheän nurmikon, joka vahingoittuessaan uudistuu itsestään.

Bar Extreme RPR käytetään pääasiassa paikkauskylvöissä, koska se on erittäin nopea perustaa. Tämä tarkoittaa, että se pystyy kilpailemaan kylänurmikkaa vastaan ja myös voittamaan taistelun. Golfkenttä altistuu usein kovalle kulutukselle. Upea swing voi viedä mukanaan ison palan kasvualustaa, jos lajikkeena on kylänurmikka. RPR rönsyt ovat kiinni toisissaan ja pitävät kasvualustan tukevasti paikoillaan. Monivuotinen niittynurmikka on hitaampi perustaa. Kun se on kylvetty, on todennäköistä, että kylänurmikka itää ensin. Monivuotinen raiheinä vahvistuu nopeasti ja kilpailee kylänurmikkaa vastaan. Kylänurmikka on uhka golfkentälle, mutta ongelma on aivan yhtä merkittävä urheilukentillä.
 

Kylänurmikka on uhka

Kuten edellä on kerrottu, kylänurmikkaa voidaan ehkä hallita, mutta se tarvitsee korkean tason hoitotoimenpiteitä. Jotta golfkenttä voidaan pitää kauniina ja sitä voidaan valvoa, kenttämestarin on laadittava laaja valvontaohjelma. Yksinkertaisempi ratkaisu olisi käyttää sopivia nurmikkoseoksia, joilla voidaan kilpailla kylänurmikkaa vastaan. Pelaaminen kylänurmikkakentällä voi johtaa paljaisiin kohtiin ja kasvitauteihin. Jos kylänurmikka jätetään kasvamaan, se valtaa nopeasti koko kentän.

 

Teksti ja kuvat: Barenbrug, Schetelig

Scheteligin YouTube-kanava