Kylänurmikka on jokaisen kenttämestarin painajainen

6.5.2024

Kylänurmikkaa
Kylänurmikka kukkii nopeasti, ja sen korkeus ei ylitä 25-30 cm. Yleensä tämä laji kuitenkin pysyy paljon lyhyempänä.

Kylänurmikka (Poa annua) on yksi yleisimmistä heinälajeista ja laji, joka aiheuttaa päänvaivaa kenttämestareille. Kylänurmikka kukkii nopeasti, ja sen korkeus ei ylitä 25-30 cm. Tutustu tunnistusvinkkeihin, ongelmiin ja ratkaisuihin.

Ky­lä­nur­mik­ka: Tunnistus ja ongelmat

Kylänurmikka on yleinen heinälaji, joka kasvaa nopeasti ja voi olla haasteellinen hallita.

Sen tunnistaminen on helppoa: Sirkkalehti ilmestyy taitetun muotoisena, lehdessä ei ole korvakkeita, ja lehden alapuoli on mattapintainen ja yleensä vaaleanvihreä. Tämä väriero on usein selvästi nähtävissä kentällä.

Lisäksi Poa annuan lehdessä on pitkä ja maidonvalkoinen kieleke. Golfkentällä kylänurmikka voidaan helposti tunnistaa sen runsaasta siementuotannosta – sehän kukkii koko kasvukauden. Lehden reunat eivät ole kohojuovaiset, mikä tekee kasvustosta pehmeää ja aaltoilevaa.

Huono ku­lu­tuk­sen­kes­to

Kylänurmikan kulutuksenkesto on kohtalainen tai huono osittain siksi, että sen juuret ovat lyhyet ja näin ollen kasvualustan pinnassa. Tämä tarkoittaa sitä, että ruohomättään voi helposti potkia tai lyödä pois, mikä saattaa aiheuttaa paljaita kohtia, jotka laskevat merkittävästi pelaamisen laatua golfkentällä.

Ky­lä­nur­mi­kan ulkonäkö

Kylänurmikan ulkonäkö ei ole edustava. Ravinteiden puute muuttaa sen keskivihreän värin vaaleanvihreäksi. Kuivissa olosuhteissa kylänurmikan väri muuttuu välittömästi vaaleanvihreäksi, ja se alkaa kukkia runsaasti.

Varhainen itävyys

Kylänurmikka itää, vaikka kasvualustan lämpötila on niinkin alhainen kuin 7–8 °C. Kun golfkenttä on pelattu paljaaksi, kylänurmikka on usein ensimmäinen, joka itää, koska nurmikkosiemenseosten muut lajikkeet itävät korkeammissa lämpötiloissa. Tämä tarkoittaa sitä, että paljaat kohdat korjaantuvat nopeasti, ja vihreä peite on ehkä parempi kuin ei mitään. Haitat ovat kuitenkin hyötyjä suuremmat.

Ratkaisut ky­lä­nur­mik­kaon­gel­maan

Kylänurmikka voidaan voittaa laadukkailla nurmikkosiemenseoksilla. Barenbrugin SOS Ultrafine ja Resilient Blue Golf ovat tehokkaita golfkentille, ja Sport-versiot soveltuvat urheilukentille. Seosten sisältämä raiheinä itää nopeasti jopa matalissa lämpötiloissa, mikä tarkoittaa että kylänurmikan on lähes mahdoton saada jalansijaa.

Liian paljon vaativa ky­lä­nur­mik­ka

Kylänurmikka vaatii runsaasti vettä ja lannoitetta, mikä ei sovi ympäristöystävälliseen nurmikonhoitoon. Kylänurmikan stressitekijät, kuten kuivuus ja kasvitaudit, tekevät siitä haastavan lajin ylläpidettäväksi. Se reagoi kuivuuteen kukkimalla ylenpalttisesti, ja runsas kukintojen määrä ei tee hyvää kentän ulkonäölle. Kylänurmikka on myös erittäin tautialtis. Fusarium on tavallisimmin esiintyvä kasvitauti kylänurmikkakentillä. Tämä kasvitauti voi vahingoittaa golfkenttää vakavasti.

Kestää matalaksi leikkuuta, mutta myös kukkii ja siementää!

Kylänurmikka kestää leikkuuta 0,5 cm korkeuteen tai jopa matalammalle ja silti se ehtii kukkia ja siementää useita kertoja vuodessa! Monet nurmikkolajikkeet eivät selviä matalaksi leikkuusta, mutta kylänurmikkaa se ei haittaa.

Lisää ongelmia – kui­tu­ker­rok­sen kertyminen

Runsas sademäärä johtaa märän pintakerroksen muodostumiseen, joka on herkempi tiivistymään kuin kuiva. Märät olosuhteet estävät kuolleita varsia ja juuria hajoamasta ja johtaa paksun kuitukerroksen muodostumiseen. Näin muodostuu olosuhteet, joissa kylänurmikka pystyy lyhyine juurineen kasvamaan helposti. Kuitukerros estää veden pääsyn syvemmälle kasvualustaan, mikä puolestaan johtaa kasteluongelmiin.

Ky­lä­nur­mik­kaa vastaan: En­nal­taeh­käi­sy en­sim­mäi­se­nä

Useimmat nurmikkosiemenseokset häviävät taistelun kylänurmikalle, sillä kylänurmikka itää niin nopeasti.
RPR-nurmikkosiemenseos (monivuotinen rönsyävä englanninraiheinä) tarjoaa vahvan vastuksen kylänurmikalle. Sen nopea itävyys ja kyky luoda erittäin vahva nurmikon pinta, joka tekee kylänurmikan kasvun käytännössä mahdottomaksi.

SOS-seos on toinen vahva vaihtoehto erityisesti alkukevääseen, itäen jopa 6 °C lämpötiloissa.

RPR-nurmikkosiemenseos (monivuotinen rönsyävä englanninraiheinä) tarjoaa vahvan vastuksen kylänurmikalle.

Ennaltaehkäisy on parempi kuin jälkihoito

Pelaamisen ai­heut­ta­mien vaurioiden vä­hen­tä­mi­nen

Oli sitten kyseessä väylä tai lyöntipaikka, pelaamisen aiheuttamaa vahinkoa golfkentälle ei voida välttää. Kasvualustasta irtoaa palasia helposti, koska kylänurmikan juuret ovat heikot ja kasvualustan pinnassa. Pelaamisesta aiheutuvia paljaita alueita kenttämestari ei todellakaan halua kentälleen. RPR-nurmikko pitää kasvualustan tukevasti paikoillaan ja tarjoaa nopean toipumisen. Laadukkaat nurmikkosiemenseokset ovat avain pelaamisen aiheuttamien vaurioiden vähentämiseen.

Lannoitus ja kas­vi­tau­tien torjunta

Kylänurmikan optimaalinen pH-arvo on 5,5-7,0, ja se tarvitsee vuosittain 23-30 g/m² typpeä. Kylänurmikka ilmaantuu kentälle jo alkukeväällä lumien sulettua. Ensimmäisen lannoituksen tulisi tapahtua heti kun maan lämpötila on yli 10 astetta. Keväällä ja syksyllä kylänurmikka tarvitsee enemmän fosforia kuin esimerkiksi rölli. Fosforittomilla lannoitteilla voidaan rajoittaa sen kasvua.

Kasvitaudit

Golfkenttien kylänurmikalla esiintyviä kasvitauteja ovat antraknoosia, fusarium, lumihome, pahkulasieni ja mustaläikkä. Kasvitautien torjuntaan on olemassa monia tuotteita. Kestävä kehitys on yhä tärkeämpää nyky-yhteiskunnassamme, ja torjunta-aineiden käyttö sotii tätä ajatusmaailmaa vastaan. ”Ehkäise etukäteen mieluummin kuin hoida jälkikäteen” pätee tässäkin. Rajoita kylänurmikan kasvua laadukkaalla nurmikkosiemenseoksella, ja kasvitaudit vähenevät huomattavasti.

Kylänurmikka voi olla haaste, mutta laadukkaat nurmikkosiemenseokset ja ennaltaehkäisevä nurmikonhoito tarjoavat ratkaisuja. Vähennä kylänurmikan määrää ja ylläpidä kaunista kenttääsi.

Ky­lä­nur­mik­ka on uhka

Kuten edellä on kerrottu, kylänurmikkaa voidaan ehkä hallita, mutta se tarvitsee korkean tason hoitotoimenpiteitä. Jotta golfkenttä voidaan pitää kauniina ja sitä voidaan valvoa, kenttämestarin on laadittava laaja valvontaohjelma. Yksinkertaisempi ratkaisu olisi käyttää sopivia nurmikkoseoksia, joilla voidaan kilpailla kylänurmikkaa vastaan. Pelaaminen kylänurmikkakentällä voi johtaa paljaisiin kohtiin ja kasvitauteihin. Jos kylänurmikka jätetään kasvamaan, se valtaa nopeasti koko kentän.