Rohtosormustinkukan kasvatus

10.5.2024

Rohtosormustinkukan kasvatus

Rohtosormustinkukka on hyvin perinteinen puutarhakukka ja sitä monesti näkeekin puutarhoissa, joissa suositaan perinne- ja perhoskasveja. Jotkut lajikkeet nimittäin myös houkuttelevat pölyttäjiä.

Se on helppo kasvattaa siemenestä itse. Kärsivällisyyttä se hiukan vaatii, koska rohtosormustinkukka kukkii vasta kylvöstä seuraavana vuonna, mutta upea kukinta kyllä sitten palkitsee. Rohtosormustinkukka talvehtii ensimmäisenä vuotena kasvattamansa lehtiruusukkeen avulla.

Kylvö ja istutus

Kylvä siemenet alkukesällä tai viimeistään heinäkuussa lavaan tai penkkiin. Mitä aikaisemmin kylvät, sitä paremmin rohtosormustinkukka kerkeää kasvattamaan reilunkokoisen lehtiruusukkeen ja sitten kukkii seuraavan vuoden heinäelokuussa. Siirrä taimet lopulliselle paikalle syyskesällä tai vasta seuraavana keväänä. Parhaiten ne viihtyvät aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa. Rohtosormustinkukka on arka talvimärkyydelle ja voit ehkäistä sitä istuttamalla taimet pieneen harjuun.

Leikkaus

Rohtosormustinkukka lajikkeet ovat pääasiassa kaksivuotisia, mutta kun leikkaat kukkavarren poikki heti kukinnan jälkeen, se saattaa jaksaa kukkia seuraavanakin vuonna. Säästä kuitenkin osa kukkavarsista sillä rohtosormustinkukka kylväytyy myös itsekseen.

Huom!

Rohtosormustinkukan maanpäälliset osat ovat hyvin myrkyllisiä.