Ota yhteyttä!

Soita Schetelig-myyjälle tai lähetä viesti asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@schetelig.com ja me otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian! Voit myös soittaa asiakaspalveluumme p. 09 8520 6222.

Vihannesten ruukkukasvatus

Ruokaa patioilta ja parvekkeilta

Ruukkujen avulla kasvimaan voi luoda pieneenkin tilaan - patiolle tai parvekkeelle. Parasta ruukkukasvattamisessa on viljelyn ilo, makuelämykset ja sadonkorjuu.

Ruukkukasvatuksessa on tärkeää

Istutusastia on riittävän iso

Istutusastioiksi voi valita mm. ruukkuja, ämpäreitä ja puuastioita. Ruman muoviastian voi piilottaa esim. kauniin korin sisään. Suuressa astiassa kasveilla on tilaa kasvaa, ja kastelu on helpompaa. Tarkistathan ennen istuttamista, että astia on puhdas.


Istutusastiassa on salaojitus ja pohjassa reikä

Ruukun pohjassa tulee olla reikä, josta ylimääräinen vesi pääsee pois. Reiän ja mullan välissä pitää olla ilmatilaa, jotta kasvin juuret voivat hengittää. Saviruukun palaset, karkea sora, lecasora tai pienet kivet sopivat tähän tarkoitukseen.
 

Kasvualusta on hyvälaatuista

Käytä valmista multasekoitusta esim. Kasvimaamultaa, joka on tarkoitettu vihanneksille (ei kukille).

Valoa ja aurinkoa

Taimikasvatuksen edellytys on riittävä valon saaminen. Ja myöhemmin hedelmien tulisi saada kypsyäkseen suoranaista auringonpaistetta 5 tuntia päivässä.


Vedensaanti ja lannoitus on turvattu

Kastele säännöllisesti, mieluiten aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Anna mullan kuivahtaa kastelukertojen välillä, että juuret saavat happea. Lannoituksen voi hoitaa antamalla esim. vihanneksille ja yrteille erinomaisesti sopivaa Solabiol Ruusulannoitetta.

Salaatti

Salaattia voi kasvattaa kaikenlaisissa astioissa. Muista kuitenkin, että salaatti vaatii tasaista kastelua, ettei siitä tule kitkerää. Kasvata myös rucolaa, punahierakkaa ja yrttejä!


Herne

Charmette on ruukkukasvatukseen sopiva herne. Lajikkeen kasvutapa on matala ja pensasmainen, ja herneet ovat maukkaita ja makeita. Lajike sopii hyvin amppelikasvatukseen. Herne on parhaimmillaan kesällä ihan sellaisenaan, mutta kokeile sitä myös keitettynä sitruunan, mintun ja voin kera.

Papu

Cropper Teepee on ruukkukasvatukseen erinomaisesti sopiva matala pensaspapu. Se tekee lehdistön ylle helposti poimittavaksi runsaasti pitkiä, kapeita palkoja. Siinä on myös valkoiset koristeelliset kukat. Pavut ovat säikeettömiä ja hyvänmakusia. Kokeile kasvattaa vaikkapa parvekelaatikossa.


Kesäkurpitsa

Patio Star on ruukkukasvatukseen kehitetty kesäkurpitsalajike. Sen lehdet ovat tavallista kesäkurpitsaa pienemmät. Yhden taimen voi istuttaa 25 cm ruukkuun, mutta ruukkuja kannattaa laittaa muutama vierekkäin pölyttymisen takaamiseksi. Kasvusäkkiin voi istuttaa kolme tainta.

Tomaatti ja paprika

Varmaankin tavallisimmat ruukussa kasvatettavat vihannekset ovat tomaatti ja paprika. Monet ostavat ne taimina, mutta edullisemmalla pääsee ostamalla siemeniä ja esikasvattamalla ne. Sekä tomaatista että paprikasta löytyy nykyään myös amppeleissa kasvatettavia lajikkeita, joita voi sijoittaa pation koristeeksi amppelikukkien sijasta.


Kurkku

Moni varmaan ihmettelee, miksi avomaankurkku seikkailee täällä ruukkuvihannesten joukossa. Avomaankurkun kasvatus onnistuu erinomaisesti vaikkapa 3-tasoisessa istutuslaatikossa. Satoa tulee paljon ja reunoilta roikkuvat kurkut näyttävät kauniilta.

 

Katso erilaisia siemenvaihtoehtoja Siemen-siemenet valikoimastamme

 

Lisätietoja www.puutarhasielamaan.fi

Scheteligin YouTube-kanava