Hyönteisten torjunta ulkona

26.4.2024

Jokainen suomalainen haaveilee lämpimästä kesäillasta mökillä järven rannalla… Mutta todellisuuteen kuuluvat myös korvissa häiritsevästi inisevät hyttyset, terassilla ruoan ympärillä pörräävät kärpäset, paarmat, terassin vallanneet muurahaiset ja yleensä vielä ampiaispesäkin ulkotakassa tai halkopinossa. Näiden mahtavien luonnonilmiöiden varalle ja esim. mökille lähtiessä kannattaakin pakata mukaan laatikollinen erilaisia torjuntatuotteita, jo ihan varmuudenkin vuoksi.

Muurahaiset

Muurahaisia on joka puolella; sisällä ja ulkona, laatoitusten alla, poluilla, rakennusten vierustoilla ja jopa talojen rakenteissa – siis ihan melkein missä vain. Muurahaiset ovat kivoja metsässä, mutta jos ne tulevat liian lähelle, alkavat häiritsemään tai tuhoamaan talon perustuksia, kannattaa ottaa tehokkaat torjuntatuotteet käyttöön

muurahainen

Tarkkaile

Muurahaisia kannattaa tarkkailla, jotta torjunta voidaan aloittaa ajoissa. Seuraa esim. kiveyksien saumoja, sillä niihin saattaa muodostua pieniä kekoja, joita muurahaiset tekevät, kun ne kaivautuvat kiveyksien alle. Kukkapenkeissä, kasvilavoissa ja kukkaruukuissa on myös erinomaiset elinolosuhteet muurahaisille. Kuopaise multaa sieltä täältä ja seuraa näkyykö liikettä. Yleensä muurahaiset suosivat nurkkia, joten niistä kannattaa aloittaa. Muurahaisten pesät kasvien läheisyydessä aiheuttavat kasvien juurien kuivumista ja tämän lisäksi muurahainen saattaa purra kasvin kevätsilmuja nesteen toivossa. Ne siis tekevät monenlaista harmia talojen rakenteissa, pihassa ja puutarhassa.

Torju mää­rä­tie­toi­ses­ti

Muurahaisten torjunnassa olisi tärkeää löytää niiden pesä, koska torjunta onnistuu vain jos koko yhdyskunta saadaan karkotettua ja tuhottua. Muurahaisyhdyskunnat voivat olla hyvinkin suuria, joten torjunnan kanssa tarvitaan vähän kärsivällisyyttä. Mutta miten sitten löytää muurahaispesä? Jos pesä on talon rakenteissa, niin sinne ei yleensä näe tai pääse tutkimaan tai jos muurahaiset ovat kukkapenkissä, niin penkin kääntäminen ylösalaisin pesän löytämiseksi on hankalaa.

Valitse oikea tuote

Onneksi monipuolisesta Myrr® -tuoteperheestä löytyy todella toimivat ratkaisut erilaisiin muurahaisongelmiin! Vaihtoehtoja on monia ja muurahaisongelman sijainnista riippuu mikä tuote on sopivin, mutta sarjasta löytyy aina oikea tuote kuhunkin kohteeseen.

Myrr tuotteet

Kun muurahaisia esiintyy laa­toi­tuk­sil­la ja terasseilla

Erittäin suosittu, nopea ja helppokäyttöinen tuote ulkokäyttöön on Myrr® Kasteluaine, joka on erinomainen juuri esim. laatoituksille. Myrr Kasteluainetta käytetään veteen sekoitettuna esim. kaatamalla sitä suoraan muurahaispesään tai muurahaisten esiintymispaikoille kuten poluille, laatoituksille, terasseille ja rakennusten ympärille. Kasteluaine vaikuttaa välittömästi kosketuksesta ja on pitkävaikutteinen. Toinen oiva tuote on mm. Myrr® Quick, jota käytetään veteen sekoitettuna ja valmis torjuntaliuos levitetään kastelukannulla muurahaispesien kulkuaukkojen ja muurahaispesien päälle.

Hyvä tietää

Kaikki Myrr-tuotteet sisältävät karvasainetta, joten ne ovat pahanmakuisia muille kuin muurahaisille. On kuitenkin tärkeää käyttää biosideja aina turvallisesti, lukea hyvin etiketti ja valmistetiedot aina ennen käyttöä.

Kasvien tu­ho­hyön­tei­set

Ötököitä kasvimaalla, hedelmäpuissa ja marjapensaissa – puutarhan harrastajan painajainen! Valitettavaa on, että monet puutarhan herkut ovat herkkua myös erilaisille tuhohyönteisille, kuten esim. erilaisille kirvoille, jauhiaisille, ripsiäisille ja punkeille. Ja ne, pienestä koostaan huolimatta, saattavat saada aikaan todella suuria tuhoja puutarhassa! Hyönteisiä kannattaa tarkkailla muiden puutarhanhoitotöiden ja kasvien ihastelun lomassa, sillä mitä nopeammin huomaat tuholaiset ja saat ne torjuttua, sitä pienemmät vahingot ne ehtivät saavat aikaan.

En­nal­taeh­käi­se

Lopputalvesta on hyvä tehdä jo joitain ehkäiseviä toimenpiteitä. Esim. sammal on hyvä talvehtimispesä tuholaisille, joten sammaleita kannattaa varovaisesti harjata esim. hedelmäpuiden oksilta, jotta ainakin osa tuholaisista hävitetään ennen kuin ne ehtivät heräämään talviuniltaan. Mustaherukkapensaita on myös hyvä tarkkailla, sillä äkämäpunkki viihtyy mustaherukassa ja tekee usein talvipesänsä pensaan ylimpiin silmuihin.

Vinkki! Selvästi isommat ja turvonneet silmut kannattaa siis poistaa ja hävittää kunnolla esim. polttamalla.

Tuholaisia voi torjua ennaltaehkäisevästi myös esim. istuttamalla karkotekasveja. Hyviä karkotekasveja ovat mm. pietaryrtti, samettikukka, selleri, salvia ja sipulit. Näitä kannattaa kylvää sinne tänne puutarhaan tai lähelle suojeltavia kasveja.

Vinkki! Saatavilla on myös valmiita kukkasiemen sekoituksia, joilla voidaan houkutella hyönteisiä tai karkottaa niitä. Karkottava seos on esim. Kukkiva etanaeste. Sekoitus on kylvönauhassa, joten sillä on helppo rajata esim. kasvimaan reunaa. Seos sisältää korkeita lajeja, jotka eivät ole etanoiden suosiossa karvaisuutensa tai pahan makunsa vuoksi.

Torju tehokkaasti kohteen mukaisilla tuotteilla

Aika usein kuitenkin käy niin, että ennaltaehkäisy ei pelkästään auta ja usein myös sääolosuhteet ovat liian otollisia tuholaisille. Osa kasveista myös houkuttelee tuholaisia, joten ennaltaehkäisy ainoana keinona on melkeinpä mahdotonta. Tuholaisia erityisesti houkuttelevia kasvaja ovat mm. erilaiset kaalit. Solabiol® Hyönteisten torjunta-aine on pyretriinistä valmistettu ja sitä voi ruiskuttaa niin kasvimaalle, marjapensaisiin, hedelmäpuihin ja koristekasveihin. Solabiol® Hyönteisten torjunta-aine tehoaa niin hyönteisiin kuin niiden toukkiin ja muniin.

Vinkki! On tärkeää että kasvit ruiskutetaan siten, että ne tulevat kauttaaltaan, myös lehtien alapinnoilta, käsitellyiksi.

Hyvä tietää

Yksi tärkeistä torjuntakeinoista on pitää kasvit hyvässä kunnossa. Antamalla kasveille riittävästi ravinteita ja vettä ne kestävät tuholaisia paremmin. Muista hyvä ja säännöllinen lannoitus, riittävä kastelu ja rikkakasvien torjunta. Rikkakasvit vievät kasvilta tilaa ja ravinteita, joten älä päästä niitäkään valloilleen.

Vinkki! Puutarhan Apteekki -sarjassa on myös Solabiol® Nopea rikkakasvien ja sammalen poistaja, jonka avulla pääset rikkakasveista eroon tehokkaasti ja nopeasti – vaikuttaa jopa 3 tunnissa.

Solabiol nopea rikkakasvien ja sammaleen poistaja

Yleistä tietoa torjunta-aineista

Torjunta-aineet olisi hyvä säilyttää kuivassa ja viileässä. Ne eivät saa päästä jäätymään. Tuotteet säilyvät oikein säilytettyinä vähintään 3 vuotta. Pakkauksista löytyy valmistuspäivämäärät. Muista käyttää torjunta-aineita turvallisesti, lue aina etiketti ja valmistustiedot ennen käyttöä.