Luontoa kunnioittaen

26.4.2024

Tuotteiden tuotannossa on pyritty huomioimaan ja kunnioittamaan luontoa. Raaka-aineet hankitaan sertifioiduilta valmistajilta. Pakkauksissa käytetään kierrätys- ja ympäristöystävällisempiä materiaaleja, ja itse tuotteet sisältävät luonnosta saatavia tehoaineita.

Tuholaiset puutarhassa

Haasteita ja päänsärkyä puutarhan hoidossa aiheuttaa erilaiset tuholaiset. Monelle tuleekin varmaan ensimmäisenä mieleen etanat – nämä nopeasti lisääntyvät ja kaiken tieltään syövät limaiset kiusankappaleet. Etanoille kelpaavat ruuaksi niin salaatin kuin koristekasvienkin lehdet. Ne viihtyvät kosteissa ja tiheissä kasvustoissa sekä katteiden alla, ja näitähän puutarhasta löytyy. Yleisimpiä ovat ruskeat, kuorettomat peltoetanat sekä ruskeakuoriset lehtokotilot. Lisäksi riesanamme ovat myös kookkaat, kuorettomat espanjansiruetanat.

Etanarae extra

Etanat on syytä torjua nopeasti niiden ilmaannuttua, jos haluaa itsekin päästä satoa maistelemaan tai nauttia kesän kukkaloistosta. Aloita torjunta heti kun näet ensimmäiset etanat, jotta ne eivät ehdi lisääntymään. Etanoita voi yrittää kerätä iltaisin ja päästää ne päiviltä kotikonstein, mutta tämä on melko työlästä ja etanoiden löytäminen voi olla haasteellista. Solabiol Etanarae on tehokas torjunta-aine, joka tehoaa kaikkiin etanoihin ja kotiloihin. Etanat syövät rakeita ja vetäytyvät sitten koloihinsa eivätkä jää maan pinnalle ja ravinnoksi muille etanoille. Siistiä ja helppoa! Soveltuu luonnonmukaiseen viljelyyn.

Kesän vakiovieraita puutarhassa ovat myös kirvat, jauhiaiset, kehrääjäpunkit ym. pikku tuholaiset, jotka saattavat tuhota kasvin kokonaan ennen kukintaa tai satoaikaa. Ole siis tarkkana, tarkasta puutarhasi kasvit huolellisesti ja säännöllisesti. Katso lehtien alle näkyykö liikettä, tarkastele onko lehdissä reikiä tai ryppyjä tai näkyykö oksan haaroissa seittiä tai pieniä ötököiden pesiä. Valmistaudu tuholaisten torjuntaan, sillä ne kyllä tulevat aina jossain vaiheessa ja aloita torjunta heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua.

Aika usein tuholaiset viihtyvätkin juuri hyötykasveissa ja tällöin mielellään käyttää jotain luonnonmukaista torjunta keinoa. Näihinkin on keksitty erilaisia kotikonsteja, mutta aika usein niiden vaikutus ei oikein riitä. Solabiol Hyönteisten torjunta-aine soveltuu myös luomuviljelyssä käytettäväksi. Sen vaikuttavana aineena on pyretriini, jota vastaan hyönteiset eivät pysty kehittämään resistessiä. Aine tehoaa myös toukkiin ja muniin. Tätä voidaan käyttää niin kasvimaalla kuin kaikille koristekasveille. Tehokasta!

Monien hermoja myös kiristävät suuret muurahaisyhdyskunnat. Niitä on nimittäin lähes aina ja joka puolella, sillä muurahaiset sopeutuvat erittäin hyvin eri olosuhteisiin ja hakeutuvat yleensä ihmisten ja elintarvikkeiden läheisyyteen. Kotona ja puutarhassa yleisimmin riesana ovat sokerimuurahaiset, faaraomuurahaiset ja hevosmuurahaiset.

Vaikka muurahaiset ovat pikkuriikkisiä, ne saavat yllättävän isoja tuhoja aikaan, sillä ne liikkuvat suurina joukkoina. Muurahaiset tekevät pesiään mm. kukkapenkkeihin, jolloin pesä itsessään kuivattaa kasvin juuria ja lisäksi muurahaiset syövät usein kasvin kevätsilmuja niistä saatavan nesteen takia. Hevosmuurahaiset voivat aiheuttaa jopa vakavia vahinkoja talon rakenteisiin tekemällä sinne pesiään ja käytäviään. Puhumattakaan hygieniariskeistä, joita ne aiheuttavat kulkemalla elintarvikkeissa.

Rik­ka­kas­ve­ja kiveyksillä, hiek­ka­po­luil­la, pensaiden alla.. kaikkialla..

Rikkakasvit eli rikkaruohot ovat kasveja, jotka kasvavat yleensä paikoissa, joissa niiden ei haluta kasvavan. Lisäksi ne ovat siitä ikäviä, että ne pärjäävät lähes missä vaan sekä leviävät helposti ja nopeasti. Tyypillisesti rikkakasvit rehottavat näkyvillä paikoilla, kuten laatoitusten saumoissa, sorapihoilla tai -poluilla, rakennusten ja rakenteiden ympärillä yms. Harmillisesti rikkakasvit luovat helposti epäsiistin vaikutuksen koko pihasta.

Rikkakasveja voi torjua kitkemällä tai torjunta-aineilla. Kitkeminen voi olla melko työlästä, joten helpota elämääsi ja käytä Solabiol Nopea rikkakasvien ja sammaleen poistajaa. Tehoaa jopa 3 tunnissa! Voit siistiä pihasi vaikka juuri ennen juhlia nopeasti ja tehokkaasti. Sopii myös pensaiden ja puiden alustojen siistimiseen kuten esimerkiksi nokkosten torjumiseen marjapensaiden alta.

Lan­noit­teil­la voimaa kasveille

Luonnonmukaisesti hoidetussa puutarhassa myös kasvien ravitseminen voidaan hoitaa luonnon omilla raaka-aineilla. Kasvit tarvitsevat typpeä, fosforia, kaliumia ja hivenaineita kasvaakseen ja ollakseen vastustuskykyisiä kasvitaudeille ja tuholaisia vastaan. On myös tärkeää, että kaikki ravinteet ovat oikeassa suhteessa kullekin kasville ja siksi valmiit lannoitteet ovat käytännöllisiä ja helppokäyttöisiä. Lannoitteet myös parantavat maan rakennetta ja lisäävät maan pieneliöiden toimintaa.

Osa lannoitteista haisee voimakkaasti ja siksi niiden käyttäminen voi olla epämiellyttävää. Solabiol-sarjan lannoitteet ovat rakeistettuja eli ne eivät pölyä ja mikä parasta, ne eivät haise! Ne sopivat erinomaisesti myös luomuviljelyyn. Sarjasta löytyy Verijauho, jonka nopeasti liukeneva typpi edistää erityisesti lehtien kasvua. Luujauho liukenee hitaasti ja ravinteet pääsevät vaikuttamaan tasaisesti ja pitkään auttaen mm. kasvia juurtumaan. Ruusulannoite saa kukat kukoistamaan, sopii siis kukkiville kasveille, mutta erinomainen ravinnekoostumus myös mm. tomaatille! Rodolannoite sopii happaman maan kasveille kuten esim. havuille ja hortensioille. Se lisää mikrobien toimintaa, jotka taas parantavat luonnollista ravinteiden hajotusta ja kiertoa.

Osa Solabiol-sarjan lannoitteista sisältää myös Natural Boosteria, joka on 100 %:sti luonnonmukainen ainesosa, joka edesauttaa juurien nopeaa kehittymistä ja näin edistää kasvin hyvinvointia ja satoisuutta. Tomaattilannoite varmistaa runsaan sadon ja lannoitteen avulla saat enemmän ja maukkaampia tomaatteja. Marjalannoite on pitkävaikutteinen lannoite, joka ravitsee kasvit jopa 6 kk ajan. Se sopii kaikille marjoille ja hedelmille, kuten mansikoille, vadelmille ja viinimarjoille. Kukkalannoite ravitsee kasvit myös jopa 6 kk ajan ja se on ihanteellinen kukkaistutuksille kukkapenkeissä, ruukuissa ja parvekelaatikoissa.

Kaikki kasvit tarvitsevat ravinteita säännöllisesti. Oikea ja säännöllinen lannoittaminen tukee kasvua, tekee kasvit vastustuskykyisemmäksi kasvitauteja vastaan sekä lisää kukintaa ja satoa.

Tiesitkö?

Näitä luonnon omia raaka-aineita mm. käytetään torjunta-aineissa ja lannoitteissa:

Rautafosfaatti = luonnosta löytyvä mineraali. Käytetään etanoiden torjuntaan.

Attapulgiitti = luonnollista alkuperää oleva savimineraali.

Spinosadi = mikrobialkuperää oleva luonnollinen hyönteisten torjunta-aine. Spinosadi tehoaa hyönteisiin kosketuksesta tai ravintona.

Pyretriini = Uutetaan Pyrethrum-kasvista (Chrysanthemum cinerariaefolium, dalmatianpäivänkakkara). Käytetään hyönteisten torjuntaan.

Kapryyli- ja kapriinihappo = luonnon oma rasvahappo, jota on mm. kookospähkinöissä ja palmuöljyssä. Käytetään rikkakasvien torjuntaan.

Lannoitteita tehdään orgaanisista, kasvi- ja eläinperäisistä raaka-aineista. Lannoitteet sisältävät kasvien tarvitsemia pääravinteita, joita ovat typpi, fosfori ja kalium (NPK) ja niitä tulee olla, kasvista riippuen, oikeassa suhteessa. Lisäksi lannoitteissa on myös kasveille tärkeitä hivenaineita.

Kasviperäiset = erilaisista kasveista
Eläinperäiset = lihateollisuuden sivutuotteita (mm. luu, veri)
Orgaaniset = luonnosta peräisin olevia aineksia (esim. puu, mineraalit, hiili)

N = Typpi – lisää kasvua ja elinvoimaa
P = Fosfori – auttaa yhteyttämisessä
K = Kalium – auttaa ravinteiden imeytymisessä ja lisää vastustuskykyä
Hivenaineita ovat mm. boori, rauta, sinkki, kupari, molybdeeni ja seleeni, jotka tukevat kasvin kasvua ja hyvinvointia.

Hyönteisten torjuntaa si­sä­ti­lois­sa

Sisätiloissa häiritseviä hyönteisiä ovat mm. erilaiset kärpäset, ampiaiset, muurahaiset, sokeritoukat ja koisat. Lentävät ja ryömivät hyönteiset ovat epämiellyttäviä ja voivat aiheuttaa terveysriskin, sillä ne liikkuvat usein erilaisten jätteiden ja elintarvikkeiden välillä. Näistä hyönteisistä olisi siis hyvä päästä eroon.

Erilaiset tuhohyönteiset ovat hyvin yleisiä ja niitä on lähes joka kodissa, mutta niistä ei kannata turhaan kärsiä, sillä oikeilla torjunta-aineilla niiden hävittäminen on helppoa.

Kärpäset, ampiaiset, muurahaiset…

Kevään ensimerkkejä ovat muurahaiset, jotka pyrkivät sisätiloihin ravinnon toivossa. Siitä pikkuhiljaa alkaa kuulumaan surinaa siellä ja täällä, kun kärpäset lähtevät liikkeelle. Eikä mene kauaakaan, kun ampiaiset aloittavat pesänrakennuspuuhat. Hyönteiset kuuluvat kevääseen ja kesään, mutta ne ovat aika häiritseviä sisätiloissa.

Luonnon pyretriinistä valmistettu Natria Fly Spray on miellyttävä tapa torjua hyönteisiä. Se on tarkoitettu erilaisten lentävien ja ryömivien hyönteisten torjuntaan sisätiloissa. Spray vaikuttaa välittömästi ja on kosketusvaikutteinen. Se ei jätä jäämiä, sillä tuote hajoaa nopeasti käytön jälkeen. Ja mikä parasta – Natria Fly sprayssa on vain mieto, miellyttävä tuoksu!

Sa­la­ka­va­las­ti kotona viihtyvät so­ke­ri­tou­kat ja pa­pe­ri­tou­kat

Sokeritoukka on hopeanhohtoinen siivetön pieni hyönteinen, joka etsii ravintoa pimeissä, kosteissa tiloissa ja säntää pakoon valon syttyessä. Sokeritoukat ovat hyvin yleisiä ja niitä löytyy lähes joka taloudesta. Ne viihtyvät kylpyhuoneissa, listojen alla ja lattian raoissa. Ne syövät erilaisia elintarvikkeita ja materiaaleja, jotka sisältävät tärkkelystä, sokeria, selluloosaa tai proteiineja. Sokeritoukka on suhteellisen harmiton vieras, mutta voi aiheuttaa pidemmällä aikavälillä vahinkoa kirjoille, papereille, tekstiileille ja muille erityisesti tärkkelystä sisältäville materiaaleille. Toki ne ovat myös melko epämiellyttäviä, koska saattavat hakeutua myös elintarvikkeisiin.

Sokeritoukkia voi torjua erilaisilla torjunta-aineilla esim. Natria Fly Spraylla tai voi käyttää hyvin sisätiloihin sopivaa täysin torjunta-aineetonta Natria Sokeritoukkapyydystä. Pahvisessa pyydyksessä on sokeritoukkia houkuttelevaa tärkkelyspohjaista liimaa, johon sokeritoukat jäävät kiinni. Pahvinen pyydys on helppo hävittää käytön jälkeen sokeritoukkineen.

Natria Sokeritoukkapyydys