Vuoden HeVi 2024

23.4.2024

Mausteiden kuningas, Basilika

Puutarhaliitto ja Kotimaiset kasvikset ry ovat julkistaneet vuosittain Vuoden Vihanneksen. Vuodesta 2024 lähtien Vuoden Vihanneksen nimi on uudistettu ja laajennettu Vuoden Hedelmäksi ja Vihannekseksi. Vuonna 2024 kunnian saa basilika!

Monen suosikkiyrtti, ihanan aromikas basilika (Ocimum basilicum) kasvaa luonnonmukaisena Keski-Afrikassa sekä Kaakkois-Aasiassa. Trooppisen ja välimerellisen ilmaston alueilla basilikaa voi kasvattaa kaksivuotisena, mutta Suomessa se on yksivuotinen. Ocicum-sukuun kuuluu 150 lajia, joten basilikasta löytyy runsaasti eri lajikkeita.

Basilikaa on tiettävästi kasvatettu jo tuhansia vuosia sitten Kaakkois-Aasiassa. Aasiasta kasvi valloitti maailman kulkemalla maustekauppiaiden mukana ensin Lähi-Itään, ja siitä Eurooppaan Kreikkaan ja Italiaan Aleksanteri Suuren joukkojen mukana.

Suomessa kasvihuoneissa viljeltyä basilikaa myydään yli seitsemän miljoonaa ruukkua vuodessa, ammattiviljelijöitä on 35 ympäri Suomen.

Basilikalla on ollut historian saatossa useita kulttuurisia ja uskonnollisia merkityksiä. Perinteisessä intialaisessa lääketieteessä basilikaa pidettiin suuressa arvossa terveysvaikutustensa vuoksi. Muinaisessa Egyptissä basilikaa käytettiin muumioinnin yhteydessä, kun taas antiikin Kreikassa se oli symboli suremiselle ja Rooman valtakunnassa yrttiä pidettiin pyhänä. Basilikan nimi juontaa juurensa kreikan kielen sanaan basileus, joka tarkoittaa ”kansan johtajaa”, eli kuningasta.

Suomessa maustebasilika tunnetaan erityisesti välimerellisten ruokien mausteena, etenkin yhdistettynä kumppanikasvinsa tomaatin kanssa. Alkuperäisalueillaan Aasiassa basilikasta käytetään hieman erilaisia lajikkeita; ne ovat usein vahvemman makuisia kuin melko makeat ja pehmeät Välimeren lajikkeet, kuten isolehtinen ’Genovese’. Suomessa aasialaisen keittiön basilikoista tunnetuin on ehkä thaibasilika.

Basilika on kylmänarka, ja tulee säilyttää huoneenlämmössä. Basilikan kotikasvatus on suhteellisen helppoa, kunhan tarjoaa yrtille riittävästi vettä, ravinteita, lämpöä sekä valoa. Kesällä basilika viihtyy hyvin ulkona, lasitetulla parvekkeella tai ikkunalaudalla – talvella lisävalo on tarpeen.

Basilikaa kannattaa latvoa ja kerätä satoa jatkuvasti, sillä lehtien nyppiminen tekee tilaa uudelle kasvulle, ja kukkiminen saa yrtin maun kitkeröitymään.

Käytä basilika mielellään tuoreena ja lisää ruokaan vasta juuri ennen tarjoilua, sillä kuumennus tuhoaa sen makua. Basilikan maku säilyy parhaiten, kun lehdet käytetään kokonaisina tai sormilla revittynä. Peston valmistuksessa käytä mieluummin morttelia kuin monitoimikonetta.

Basilikan lajikkeissa on valinnanvaraa. Isolehtinen ja korkea Genoveser on nopeakasvuinen ja voimakasarominen. Bush Ball puolestaan on pienilehtinen ja tiiviskasvuinen ja sopii erinomaisesti ruukkukasvatukseen. Kanelibasilika maistuu nimensä mukaisesti kanelilta, ja antaa mukavan säväyksen salaatteihin ja lämpimiin ruokiin. Thaimaassa ja Vietnamissa yleinen Thai-basilika on makean mausteinen, maku muistuttaa anista ja kanelia.

Ota yhteyttä

Marco Keto

Myyntijohtaja

Koti & Puutarha

040 350 2115

Juha Sirkelä

Avainsasiakaspäällikkö

040 720 9248

Aira Savolainen

Aira Savolainen

Myyntiedustaja

050 061 3228

Minna Kivistö

Asiakaspalveluvastaava

040 721 3927