Ota yhteyttä!

Soita Schetelig-myyjälle tai lähetä viesti asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@schetelig.com ja me otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian! Voit myös soittaa asiakaspalveluumme p. 09 8520 6222.

Rikkakasvien torjunnan ABC

Voikukkia, juolavehnää, ohdakkeita?

Pihojemme rikkaruohot voidaan jakaa yksi- ja monivuotisiin. Suurin osa niistä on monivuotisia lajeja, jotka leviävät tehokkaasti juurien avulla. Tällaisia ovat esimerkiksi voikukka, juolavehnä, ohdake, nokkonen, rikkanenätti, vuohenputki ja valvatti. Monivuotiset rikkakasvit leviävät juuriston lisäksi myös siementen, maanpäällisten tai maanalaisten rönsyjen avulla. Niiden torjunta on vaikeaa ilman torjunta-aineita.

Yksivuotisista rikkakasveista hankalimpia ovat runsasravinteisessa ja hyvin kastellussa maassa viihtyvät lajit, kuten pihatähtimö, kylänurmikka ja pihasaunio. Niille on ominaista nopea ja runsas siementuotanto sekä taipumus juurtua kitkemisen jälkeen uudelleen. Koska yksivuotiset rikkakasvit leviävät siementen avulla, joten niiden torjunta on tehokkainta ennen kukintaa.

Miten sitten ehkäistä rikkakasvien kasvua? Perustamisvaiheessa olevassa pihassa tärkeintä on mullan laatu. Sen pitää olla kalkittua ja lannoitettua sekä puhdasta monivuotisten rikkakasvien juurista ja mielellään myös siemenistä. Vanhassa pihassa tärkeintä on kasvien pitäminen hyvässä kunnossa, jotta ne pystyvät kilpailemaan tehokkaasti rikkakasvien kanssa.

Rikkakasveja kasvaa sorapihoilla, kivituhkakäytävillä, liuskekivipoluilla, kiveyksillä, sokkelin vieressä, pensaiden alla ja nurmikoilla. Rikkakasveja voi hävittää mekaanisesti kitkemällä tai liekittämällä, mutta tehokkain ja helpoin tapa on käyttää torjunta-aineita. Nykyään rikkakasvien torjunta-aineita löytyy kaikkiin tarpeisiin ja kohteisiin.

Vinkki! Sopii erinomaisesti myös taloyhtiön kivituhkapoluille ja pensaiden alustoille.

A. Rikkakasvien torjunta kiveyksiltä, sorapihoilta, kivijaloista jne.

Rikkakasvien torjunta-aineita, jotka tehoavat kaikkiin kasveihin, kutsutaan valikoimattomiksi rikkakasvien torjunta-aineiksi. Nämä tuotteet vaikuttavat systeemisesti imeytyen vihreiden kasvinosien kautta kasvinesteen mukana kasvin kaikkiin osiin ja juuriin hävittäen ne. Eli näillä pääset eroon sitkeimmistäkin monivuotista rikkaruohoista kuten esim. voikukista. Valikoimattomat rikkakasvien torjunta-aineet tehoavat kaikkiin kasveihin eli älä käytä niitä esim. nurmikolla.

Vinkki! Torjunta-ainetta ruiskutetaan kun rikkakasvien lehdissä on ruiskutuspintaa ja lämpötila on yli 12 astetta.

B. Erittäin nopeaa rikkakasvien torjuntaa

B. Erittäin nopeaa rikkakasvien torjuntaa


Luonnonmukaiselle puutarhurille sopii Solabiol Nopea rikkakasvien ja sammaleen poistaja, jonka tehoaineet ovat täysin luonnonmukaisia rasvahappoja. Tuote on kosketusvaikutteinen ja vaikuttaa vain kasvin vihreiden osien kautta ja vieläpä jopa 3 tunnissa. Tuote sopii rikkakasvien torjuntaan sorapihoilla, käytävillä ja kiveyksillä sekä rakennusten, puiden ja pensaiden ympärillä. Sen lisäksi, että tuote poistaa rikkakasvit, se poistaa tehokkaasti myös sammaleen.

Vinkki! Tiedätkö sen tunteen kun seuraavana päivänä on esim. ylioppilasjuhlat ja pihalle ohjaavat kivituhkapolut/kiveykset ovat rumien ja rehottavien rikkakasvien peitossa!? Ei hätää! Solabiol Nopea rikkakasvien ja sammaleen poistaja on ihan täydellinen sen ongelman nopeaa ja helppoon ratkaisuun. Niin ja vaikutus näkyy jopa 3 tunnissa!

C. Rikkakasvien torjunta nurmikolta – vahingoittamatta nurmikkoa

C. Rikkakasvien torjunta nurmikolta – vahingoittamatta nurmikkoa

 

Kuinka harmillinen näky onkaan voikukat ja piharatamot nurmikolla, mutta niiden mekaaninen kitkeminen on työlästä ja lähes toivotonta. Onneksi nurmikoille onkin ihan oma nurmikkoystävällinen rikkakasvien torjunta-aine. Trim nurmikon voikukkahävite torjuu tehokkaasti kaikki rikkakasvit nurmikolta, mutta ei vahingoita itse nurmikkoa. Se tuhoaa leveälehtiset rikkakasvit kuten voikukat ja piharatamot, mutta ei vahingoita nurmikkoa. Muistathan, että myös valkoapila on leveälehtinen!

Vinkki! Kokeile Trimiä myös jättitatariin!

Nurmikon hoito ja ylläpito

Kun rikkakasvit on hävitetty nurmikolta, nurmikko kunnostetaan ja ehkäistään uusien rikkakasvien kasvaminen. Rikkaruohojen tuhouduttua nurmikolle syntyy aukkoja, jotka vaativat usein paikkauskylvöjä esim. paikkausseoksella. Siemen Paikkausseos vihertyy nopeasti, koska se sisältää raiheinää. Kasvualusta rikotaan esim. haravalla, tarvittaessa lisätään multaa ja siemenet kylvetään möyhennettyyn kasvualustaan. Tasainen ja riittävä kastelu on tärkeää itämisen ja hyvän kasvuun lähdön takaamiseksi.

Jotta rikkakasvit eivät valtaisi tilaa nurmikolla, nurmikon ravitsemiseen kannattaa panostaa. Säännöllinen lannoitus pitää nurmikon vahvana myös rikkaruohoja vastaan. Erityisesti nurmikolle suunnitellun Trim-lannoitteen ravinnekoostumus edistää vahvan ja syvän juuriston muodostumista sekä vähentää sammalen ja rikkakasvien kasvua. Nopeavaikutteinen lannoite tekee nurmikosta kestävän, kauniin ja vihreän. Lannoitus kannattaa tehdä 2-3 kertaa kasvukaudessa.

Useat rikkakasvit eivät pidä matalaksi leikkaamisesta, joten nurmikon säännöllinen leikkaaminen tarpeeksi matalalla leikkuukorkeudella pitää myös rikkaruohot kurissa.

Vinkki! Valitse aina uutta nurmikkoa perustaessasi laadukas kasvualusta ja käyttötarkoitukseen sopiva nurmikkosiemenseos.

Rikkakasvien torjunta-aineiden käyttö

Käsittelyn voi tehdä milloin vaan toukokuusta elokuuhun, jolloin lämpötila on yli +12 °C. Ruiskutus kannattaa tehdä tyynenä iltana välttäen auringonpaistetta ja aineen kulkeutumista tuulen mukana muille kasveille. Vältä ruiskuttamista, jos sadetta on luvassa 6 tunnin sisällä. Muista aina käyttää torjunta-aineita turvallisesti, lue aina etiketti ja valmistetiedot ennen käyttöä.

Scheteligin YouTube-kanava